3.-4. lk Kirjastomestari tutkimusretkellä

Kirjastomestarilla on kirjastokortti tallessa ja PIN-koodi muistissa. Kirjastomestari osaa myös käyttää automaatteja kirjastossa. Kirjastomestari tietää mistä OUTI-verkkokirjasto löytyy ja osaa etsiä sieltä tutun kirjan. Sinustakin voi tulla Kirjastomestari!

Oppimiskokonaisuuden tavoitteet

Oppilas tutustuu kirjastonkäyttöön ja oppii etsimään tietoa kirjastossa. Kirjastomestarin työkaluilla lapsi oppii toimimaan kirjastossa. Tavoitteena on myös kaunokirjojen ja tietokirjojen tunnistaminen. Miten ne eroavat toisistaan? Miten tietokirjat on järjestetty kirjastossa ja kuinka ne sieltä löytää?

Tavoitteena on tutustua monipuolisesti lastenkirjallisuuteen. Mitä minä lukisin? -video antaa vinkkejä kirjallisuuden lajien tunnistamiseen ja valintaan. Mikä kirja sopii minulle?

Tehtävät löytyvät tältä sivulta sekä Qridi-oppimisympäristöstä. Suorituksesta saa oheisen Kirjastomestari-osaamismerkin.

1. Kirjastomestari kirjastossa

Kuka on Kirjastomestari?

Kirjastomestarilla on kirjastokortti tallessa ja PIN-koodi muistissa. Kirjastomestari osaa myös käyttää automaatteja kirjastossa. Kirjastomestari tietää mistä OUTI-verkkokirjasto löytyy ja osaa etsiä sieltä tutun kirjan. Sinustakin voi tulla Kirjastomestari!

Tervetuloa kirjastoon!

Kirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia, e-kirjoja, pelejä ja liikuntavälineitä. Siellä voit viettää aikaa, lukea, pelata pelejä ja käydä tapahtumissa. Kirjastot ovat kaikille avoimia. Voit vierailla Suomen kirjastoissa vaikka lomamatkalla. Kirjasto voi olla myös koulurakennuksessa tai monitoimitalossa.

 • Katso ensin alla oleva Tervetuloa kirjastoon! -video.
 • Käy lähikirjastossa ja lainaa kirja. Muista ottaa kirjastokortti mukaan.
 • Tarkista, että sinulla on PIN-koodi lainaamista varten. Tarvitset sen lainausautomaatilla. Jos PIN-koodi puuttuu, pyydä se kirjastosta.

2. Kirjastomestarin työkalut

Kirjastomestarilla on kirjastokortti tallessa ja PIN-koodi muistissa. Kirjastomestari osaa myös käyttää automaatteja kirjastossa. Kirjastomestari osaa myös mennä OUTI-verkkokirjastoon ja etsiä sieltä itselleen mukavaa luettavaa. Nyt sinustakin voi tulla Kirjastomestari kun teet alla olevat tehtävät!

Katso video: Kirjastokortti ja PIN-koodi. Mitä PIN-koodilla voi tehdä? Mieti yksi tärkeä asia.

Katso video kirjaston automaattien käytöstä. Tee myös kirjastomestarin testi. Ovatko alla olevat väittämät totta vai tarua?

a. jotkut automaatit osaavat sekä lainata että palauttaa
b. automaatit lukevat salakirjoitusta
c. tarvitset PIN-koodia vain palautusautomaatilla
d. lainauksesta ja palautuksesta saat kuitin

3. Kirjastomestari tiedon salapoliisina

Hyllyluokat ja luokituspuu

Kirjastomestari oppii, että tietokirjat on järjestetty kirjastossa niiden aiheiden mukaan. Aiheita kutsutaan kirjastossa myös hyllyluokiksi. Hyllyluokilla on omat numerot.

 • Tutki alla olevaa luokituspuuta. Siinä näet kirjaston hyllyluokat ja niiden numerot.

Voit tulostaa luokituspuun täältä.

Mikä on tietokirja ja mistä eri kirjat kirjastossa löytyvät?

Tunnistatko mikä on tietokirja? Tietokirjoissa kerrotaan tosia ja tutkittuja asioita vaikkapa luonnosta, eläimistä ja urheilusta.

 • Katso alla oleva Etsitkö tietoa? -video. Videolla opit, miten tietokirjat ja eri aiheet löytyvät kirjastosta. Missä ovat avaruuskirjat ja dinosauruskirjat? Mistä tanssija tai leipuri löytää tietoa?
Kirjastoluokitus kuvana.

4. Erikoistumistehtävä: Tiedon salapoliisi

Käy lainaamassa kirjastosta yksi kiinnostava tietokirja.

Kirjastomestari erikoistuu nyt Tiedon salapoliisiksi. Hän tutkii tietokirjoja tarkasti. Tiedon salapoliisi tutkii kirjasta kirjan nimen, otsikot ja sisällysluettelon. Kirjassa voi olla myös hakusanasto, jota kannattaa tutkia. Nyt sinäkin voit olla Tiedon salapoliisi:

 • tutki lainaamaasi kirjaa samalla tavalla kuin Tiedon salapoliisi
 • mistä tunnistat, että kirja on tietokirja?
 • kirjoita muistiin kirjan nimi ja yhden kiinnostavan otsikon nimi

5. Tutkimusretkellä OUTI-verkkokirjastossa

Katso alla oleva video: Mikä on OUTI-verkkokirjasto?

Lähde tutkimusretkelle OUTI-verkkokirjastoon osoitteessa www.outi.finna.fi. Tee tehtävä:

 • ota käyttöön valkoinen hakukenttä (Hae OUTI-kirjastoista)
 • kirjoita hakukenttään tutun kirjan nimi
 • paina suurennuslasin kuvaa
 • näetkö nyt hakutuloksessa tutun kirjan nimeä ja kansikuvaa?

Kokeile erilaisia hakuja verkkokirjastossa. Etsi myös eri aiheilla, esimerkiksi koira tai jalkapallo.

6. Kirjastomestarin lukuopas

Kirjastosta voit lainata monenlaista luettavaa. Lastenkirjoja, runokirjoja, sarjakuvia, tietokirjoja ja paljon muuta. Katso alta löytyvä video: Mitä minä lukisin? Vastaa kysymyksiin: 

 • miksi aakkosjärjestys on tärkeä juttu myös kirjastossa?
 • mikä oli mielestäsi paras runokirjan kansikuva videolla? 
 • bonustehtävä: miten sinä järjestäisit kirjat kirjastossa? Piirrä oma kirjasto.

Kirjavinkkejä verkossa

Satuja ja tarinoita voi kuunnella kaikenikäisenä. Yle Areenassa on paljon kuunneltavia tarinoita lapsille. Valitse mieluinen tarina Topeliuksen saduista ja kuuntele se.

Tulosta osaamismerkki

Kun olette tehneet kaikki Kirjastomestari tutkimusretkellä -oppimiskokonaisuuden tehtävät, tulosta oppilaille tai luokan seinälle Kirjastomestari-osaamismerkki.