Rakentamisen luvat
Rakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen, muutostöihin ja korjaamiseen tarvitaan yleensä lupa. Jos olet epävarma tarvitseeko hankkeesi lupaa, kannattaa se aina varmistaa rakennusvalvonnasta kysymällä. Oulussa rakennusjärjestyksen § 54 mukaisesti osa toimenpiteistä on vapautettu luvan hakemisesta. Myös luvan hakemisesta vapautetuissa hankkeissa tulee noudattaa rakentamisen määräyksiä.
Tarkemmat tiedot hakemukseen tarvittavista selvityksistä ja liitteistä löydät asiointipalvelusta aloittaessasi uuden lupahakemuksen. Suosittelemme aina olemaan yhteydessä rakennusvalvontaan ennen hankkeen suunnittelua, jotta lupavalmistelija voi antaa ohjausta ja neuvoja. Lue lisää Rakentamisen ohjaus -sivulta.
Määräykset ja ohjeet -sivulta löydät paljon tietoa rakentamisen eri aiheista.
Aloittamisoikeuden hakeminen
Varsinaisia rakennustöitä ei saa aloittaa ennen kuin rakennuslupapäätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen. Päätöksestä on luvan myöntäjästä riippuen 14 tai 30 päivän valitusaika. Valmistelevia töitä esim. työmaakoppien ja -aitojen asentaminen, vähäisten rakennusosien purkaminen, asbestipurku, saa aloittaa ennen valitusajan päättymistä.
Jos rakennustyöt halutaan aloittaa perustellusta syystä ennen rakennuslupapäätöksen lainvoimaisuutta, pitää rakennusluvan yhteydessä tai erillisellä hakemuksella hakea aloittamisoikeus ja se on aina maksullinen. Aloittamisoikeus edellyttää vakuuden asettamista. Lue lisää aloittamisoikeudesta.
Lupahakemuksen liitteiden nimeäminen
Lupaan liitettävien tiedostojen nimeäminen luvan haun yhteydessä on tärkeää tehdä juuri annetun ohjeen mukaisesti sillä tiedoston nimi vaikuttaa merkittävästi suunnitelmien etenemiseen asiointipalvelussa ja arkistoinnissa ja siten luvan käsittelyaikaan. Nimeäminen tämän ohjeen mukaan tulee tehdä tiedostoille ennen niiden lataamista, ei koskaan asiointijärjestelmän Kuvaus-kenttään.
Tiedoston nimi koostuu etuliitteestä ARK/LIITE/RAK/LVI sekä sen jälkeen sisällön mahdollisimman selvästi kuvaavasta sanoista, joiden jälkeen voitte vapaasti kirjata tarkenteet, joilla suunnitelmat erottaa toisistaan (esim. eri kerrosten pohjakuvat)
Sanojen välissä suositellaan välilyöntiä.
Älä koskaan nimeä liitettä siten, että se sisältää henkilöiden nimiä tai henkilötietoja.
Pääpiirustukset ARK
Nimi muodostuu seuraavista osista: ARK Suunnitelman sisältö Tarkenteet
esim.
ARK Pohjapiirustus Talo A 1 krs
ARK Asemapiirustus
ARK LVI-asemapiirustus
ARK Julkisivupiirustus
Pääpiirustuksia ja siten pysyvästi arkistoitavia lupahakemuksen asiakirjoja ovat
- asemapiirustus
- LVI-asemapiirustus
- pohjapiirustus
- leikkauspiirustus
- julkisivupiirustus
Liitteet LIITE
Liitteitä ovat esimerkiksi naapuriluettelo, naapurikuuleminen, valtakirja ja selvitys rakennuspaikan hallinnasta.
Liitteiden etuliite on LIITE
LIITE Asiakirjan sisältö Tarkenteet (tarkenteita ei välttämättä tarvitse)
esim.
LIITE Naapurikuulemiset
LIITE Valtakirja
Erityissuunnitelmat RAK tai LVI
Erityissuunnitelmia ovat mm. LVI- ja talotekniset suunnitelmat sekä rakennesuunnitelmat, joille molemmille on omat etuliitteet.
Rakennesuunnitelmien etuliite on RAK
RAK Suunnitelman sisältö Tarkenteet (tarkenteita ei välttämättä tarvita)
esim.
RAK Rakennedetaljit Talo A
RAK Perustussuunnitelma Talo A
RAK Perustusdetaljit
LVI- ja taloteknisten suunnitelmien etuliite on LVI
LVI Suunnitelman sisältö Tarkenteet
Esim.
LVI Ilmanvaihto asuinrakennus
LVI Lämmitys autotalli
Luvan hakeminen
Kaikkia lupia haetaan asiointipalvelun kautta. Vaikka hakemus ei olisi heti valmis lähetettäväksi, kannattaa se perustaa asiointipalveluun ja asioida siellä viestittämällä rakennusvalvonnan kanssa kautta. Näin kaikki viestit tallentuvat hankkeesi hakemukselle ja ovat kaikkien osapuolien saatavilla.
Lupahakemuksen perustaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista. Lupaa haetaan rakennuspaikan kaikkien haltijoiden nimillä ja suostumuksilla. Tarvittaessa hakemukseen liitetään hakemuksen perustajalle osoitettu valtakirja luvan hakemiseen. Yleensä hakemuksen täyttää rakennushankkeeseen ryhtyvän valtuuttama pääsuunnittelija.
Kaikkien hankkeen ammattilaisten eli vastuuhenkilöiden tiedot ilmoitetaan hakemuksessa ja he voivat vahvistaa osallistumisensa hankkeeseen sähköisesti. Vastuuhenkilöillä on muokkausoikeus hakemukseen. Hakemuksen perustaja voi antaa luku- tai muokkausoikeuden hakemukseen muille asianosaille henkilöille. Käyttöoikeudet annetaan käyttäjätunnusten perusteella.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen on tärkeää, että hakemuksen tekijä seuraa aktiivisesti asiointipalveluun tulevia ohjeita ja täydennyspyyntöjä, koska luvan käsittely voi edetä vasta, kun pyydetyt asiakirjat ja korjaukset on toimitettu.
Pääpiirustukset ja muut tarvittavat asiakirjat liitetään hakemukseen ohjeiden mukaisesti nimettyinä pdf-tiedostoina Huomioithan, että valokuvat tai valokuvista tehdyt pdf-tiedostot eivät ole arkistokelpoisia, eivätkä siten voi olla lupaliitteitä.
Päätöksen tekemisen jälkeen sähköisesti allekirjoitettu lupapäätös ja leimatut piirustukset löydät asiointipalvelun päätös-välilehdeltä.
Rakennustyön aikana tehtävät katselmukset ja tarkastukset näet asiointipalvelussa katselmukset-välilehdelle. Katselmukset pyydetään suoraan tarkastajilta ja hankkeeseen ryhtyvän tai vastaavan työnjohtajan täytyy pyytää ne rakennusvalvonnasta.
Lupahakemuksen voi toimittaa myös paperisena, jolloin skannauksesta peritään hinnaston mukainen maksu. Lisätietoa paperisesta hakemuksesta tällä sivulla kohdassa Paperinen lupahakemus.
Ohje hakemuksen tekemiseen
Kirjaudu asiointipalveluun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, voit luoda sellaisen klikkaamalla kirjautumissivulla kohtaa Luo uusi käyttäjätunnus.
Tehdäksesi uuden hakemuksen, klikkaa Luo uusi -painiketta.
Valitse oikea toimenpide eli hankkeeseesi sopiva lupahakemus. Sinisen infopallon päällä hiirtä pitäen saat tarkempia ohjeita mitä eri toimenpiteet tarkoittavat.
Tunnistaudu vahvasti.
Valitse rakennuspaikka joko kirjoittamalla hakukenttään osoite tai kiinteistötunnus tai osoittamalla paikka kartalta.
Lisää rakentamistoimenpide talokuvakkeesta ja valitse sopivin vaihtoehto, esim. uusi rakennus, laajennus, muutostyö tai purkutoimenpide. Rakentamistoimenpiteitä voi olla useita. Jos hanke sisältää useita eri rakentamistoimenpiteitä tai useita rakennuksia samalla tontilla, lisää uusi toimenpide "Lisää rakentamistoimenpide"-painikkeesta.
Jos kyseessä on uusi rakennus, täytä rakennuksen tiedot. Jos kyseessä on laajennus tai muutostyö, valitse toimenpiteen kohteena oleva rakennus ja tee tarvittavat muutokset ja lisäykset tietoihin. Jos kyseessä on purkaminen, valitse purkamisen kohteena oleva rakennus.
Selostus rakennustoimenpiteestä -kohtaan kirjataan lyhyesti mitä rakennustoimenpiteitä tehdään, esim. Omakotitalo, autotalli ja maalämpökaivo.
Lisäselvitykset ja poikkeukset kohtaan kirjataan, jos esimerkiksi poiketaan rakennusalueelle rakentamisesta tai muista määräyksistä tai annetaan muita lisäselvityksiä.
Lisää yhteyshenkilöt. Huomaathan, että hakijan ja maksajan tiedot ovat pakollisia. Hakijoiksi tulee ilmoittaa kaikki rakennuspaikan omistajat tai haltijat. Koska järjestelmää käyttää kuitenkin vain 1 henkilö, joka hakemuksen lähettää, tarvitaan kaikilta muilta rakennuspaikan haltijoilta valtakirja hänelle osoitettuna. Jos lupaa hakee esim. pääsuunnittelija, tarvitaan hänelle valtakirjat kaikilta rakennuspaikan haltijoilta. Valtakirjapohja on saatavissa lomakkeet-sivulla.
Lisää vastuuhenkilöt. Täytä vähintään vastuuhenkilön nimi ja sähköpostiosoite ja tallenna. Valitse alasvetovalikosta Sähköinen vastuuhenkilön vahvistaminen ja lähetä vahvistuspyyntö. Asianomaiselle vastuuhenkilölle tulee sähköpostiin tieto, että hänet on lisätty hankkeelle ja tämän jälkeen hänen tulee viestin linkin kautta vahvistaa osallistumisensa hankkeeseen kyseissä roolissa. Asiointipalvelussa vastuun hyväksyminen korvaa vastuuhenkilön ilmoittautumisen paperilomakkeella.
Lisää tarvittavat liitteet pdf-muodossa. Liitteiden nimien on oltava ohjeiden mukaiset. Jos nimet eivät ole oikeassa muodossa, lupahakemus ei voi mennä päätettäväksi sillä vain oikein nimetyt suunnitelmat tulevat arkistoiduksi. Ohje nimeämisestä tulee näkyviin, kun viet kursorin sinisen i-merkin päälle kunkin liitteen kohdalla. Esimerkkejä oikein nimetyistä liitteistä ovat ARK Asemapiirustus tai ARK Pohjapiirustus. Muut kuin pääpiirustukset nimetään eri tavoin. Muut asiakirjat nimetään esimerkiksi LIITE Valtakirja, LIITE naapurien suostumukset. Kirjoita oikea nimi tiedostolle aina ennen tiedostan lataamista, nimeämistä ei tehdä kuvauskenttään.
Ennakkokyselyt ja viestit
Jos haluat pyytää hankkeellesi ennakkokäsittelyä, voit tehdä sen missä vaiheessa tahansa sen jälkeen, kun olet perustanut luvan. Voit lähettää viestejä ennen luvan jättämistä ja pyytää viestissä ennakkokäsittelyä.
Anna tarvittaessa käyttöoikeuksia muille henkilöille. Käyttöoikeudet (luku- tai muokkausoikeus) annetaan käyttäjätunnuksen perusteella.
Jätä lupahakemus kohdassa Luvan hakeminen. Ennen hakemuksen lähettämistä tulee kaikki perustiedot olla täytettynä ja pakolliset asiakirjat liitettynä. Älä unohda luvan hakemista sillä muuten sen käsittely ei etene.
Oranssi huutomerkki tarkoittaa, että jokin pakolliseksi määritelty tieto puuttuu eikä hakemusta voi jättää. Täydennä puuttuva tieto tai liite ennen hakemuksen jättämistä.
Luvan jättämisen jälkeen on tärkeää olla aktiivinen asiointipalvelussa aina luvan saamiseen saakka. Tämä on tärkeää koska lisätieto- ja korjauspyynnöt lähetetään asiointipalvelun kautta ja luvan käsittely voi jatkua vasta, kun olet lisännyt pyydetyt tiedot järjestelmään
Luvan lainvoimaisuusaika, voimassaolo ja töiden aloittaminen
Rakennustyötä ei saa aloittaa ennen kuin rakennuslupapäätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen. Päätöksestä on luvan myöntäjästä riippuen 14 tai 30 päivän valitusaika. Töiden aloittamisesta on ilmoitettava rakennusvalvontaan tarkastusinsinöörille tekemällä Aloitusilmoitus.
Jos rakennustyöt halutaan aloittaa ennen rakennuslupapäätöksen valitusajan päättymistä, pitää rakennusluvan yhteydessä hakea aloittamisoikeus ja se on aina maksullinen. Aloittamisoikeus edellyttää myös vakuuden asettamista. Kts. lisätietoa kohdasta Aloittamisoikeuden hakeminen.
Rakennustyöt on rakennusluvan tapauksessa aloitettava kolmen vuoden kuluessa ja työ on saatettava loppuun viiden vuoden kuluessa luvan lainvoimaiseksi tulemisesta. Lupa raukeaa, mikäli sen voimassaoloaikaa ei pidennetä luvan voimassaoloaikana. Huomioikaa, että kaupungin tonteilla on tästä aikataulusta poikkeavat velvoitteet työn aloittamiselle ja loppuunsaattamiselle, jotka on kirjattu kauppa- ja vuokrasopimuksiin.
Naapurien tiedottaminen/kuuleminen
Lupaa hakiessa tulee naapureita tiedottaa tai kuulla rakennuslupahakemuksen vireille tulosta. Selvitys tiedottamisen asianmukaisesta hoitamisesta tehdään rakennusvalvonnalle lomakkeella.
Mikäli rakennetaan täysin kaavamääräysten mukaisesti eikä poiketa mistään, tehdään naapureille tiedottaminen. Jos poiketaan jostain asemakaavan määräyksestä, tehdään taas naapurien kuuleminen. Sama lomake käy molempiin tapauksiin.
Ero tiedottamisella ja kuulemisella on, että poikettaessa asemakaavan määräyksistä, tulee naapureilta saada suostumus tai lausunto poikkeamaan. On erittäin tärkeää kirjata lomakkeelle selkeästi millä tavalla poiketaan asemakaavamääräyksistä, jotta naapureilla on mahdollisuus saada riittävä tieto. Myös tiedottamista tehdessä tulee rakennushanke kuvata selkeästi lomakkeelle.
Naapuriluettelo
Kuultavia naapureita ovat yleensä viereiset ja kulmittaiset tontit sekä samalla että eri puolella katua olevat naapurit, mutta toisinaan on poikkeuksia. Tämän vuoksi naapuriluettelo tuleekin tilata Oulun kaupungilta, jotta saat varmasti oikeat tiedot. Naapureiden tiedot tilataan asiointipalvelussa lupahakemuksen kautta. Kun kaupunki on julkaissut pyydetyt naapureiden tiedot asiointipalveluun, voit kuulla naapurit sähköisesti (tätä varten sinun on tiedettävä naapureiden sähköpostiosoitteet) tai tulostaa lomakkeen, johon haet naapureiden allekirjoitukset.
Naapureiden kuulemisen voi halutessaan jättää myös rakennusvalvonnan hoidettavaksi. Tästä peritään voimassa olevan hinnaston mukainen maksu.
Naapurien tiedottaminen itse tai virkateitse
Naapureille tiedottamisen voi hoitaa itse käymällä naapureiden luona, esittelemällä hankkeen ja pyytämällä allekirjoitukset tai sähköpostin välityksellä, jos osoitteet ovat tiedossa. On huomioitava, että lomakkeelle tulee saada kaikkien naapurikiinteistön omistajien allekirjoitukset, esimerkiksi vain yhden omistajan tai puolison allekirjoitus ei riitä. Tiedottamista tehdessä on hyvä olla mukana piirustukset ym. suunnitelmat, jotta hankkeen voi esitellä naapureilleen.
Mikäli naapurien kuulemista ei voi tai tahdo tehdä itse, voi sen pyytää tehtäväksi rakennusvalvonnan toimesta virkateitse. Tästä peritään voimassaolevan hinnaston mukainen maksu.
Tiedottaminen tontilla
Rakennusluvan vireille tulosta tulee lisäksi tiedottaa tontilla esimerkiksi tontille asennettavalla kyltillä/ilmoituksella. Tällaisen kyltin saat rakennusvalvonnan asiakaspalvelusta.
Paljonko rakennusoikeutta on jäljellä
Rakentamisen laajuutta ohjataan rakennusoikeudella. Rakennusoikeus tarkoittaa rakennusten kerrosalaa, joka rakennuspaikalle on sallittua rakentaa. Käytettävä rakennusoikeus lasketaan ulkoseinän paksuudella 250 mm, jonka ylittävä pinta-ala on sallittua rakennusoikeuden ylitystä. Kerrosala (kem2) taas lasketaan aina ulkoseinien ulkopinnan mukaisesti.
Rakennuspaikka asemakaavoitetulla alueella
Voit tarkistaa rakennuspaikkasi kaavamääräykset ja rakennusoikeuden Oulun karttapalvelusta (rakentamisen lähtötiedot).
Asemakaava-alueilla rakennusoikeus on osoitettu asemakaavassa joko kerrosalan numerona neliömetreinä (200) tai tehokkuusluvulla "e" (e=0,25) tai asemakaavamääräyksissä erikseen määriteltyinä.
Tehokkuusluvun perusteella saadaan rakennusoikeus laskemalla tontin pinta-ala x tehokkuusluku (esim. 1100 m2* 0,25 = 275 m2 rakennusoikeutta).
Rakennuspaikka asemakaavoitetun alueen ulkopuolella
Asemakaava-alueen ulkopuolella rakentamista ohjaavat yleiskaavat ja osayleiskaavat. Rakentamista säätelee myös rakennusjärjestys.
Yleiskaavakartat ja –määräykset löydät Oulun karttapalvelusta valitsemalla kartalla näkyväksi tiedoksi voimassa olevat yleiskaavat.
Näet rakennuspaikkasi osayleiskaavakartan valitsemalla oikean alueen. Osayleiskaavassa voi olla jo määrättynä rakennusoikeus tai rakennuspaikka on suoraan osoitettu suunnittelutarvealueeksi, jolloin rakennusoikeus määräytyy rakennusjärjestyksen mukaan.
Paljonko rakennusoikeutta on käyttämättä
Tontin käytetty rakennusoikeus selviää laskemalla paljonko olemassa olevat rakennukset käyttävät rakennusoikeutta. Rakennusvalvonnasta voi ostaa kopioita vanhoista lupapäätöksistä ja suunnitelmista mikäli niistä on apua laskemisessa.
Rakennusvalvonta näkee rekisteristään tietoa käytetystä rakennusoikeudesta mutta rakennusvalvonnan rekisteriin ei aina ole tullut tietoa uusista rakennuksista joten aina, kun haetaan uutta lupaa, tulee hankkeeseen ryhtyvän selvittää pitääkö käytetyn rakennusoikeuden määrä paikkansa. Selvityksen käytetystä ja siten jäljellä olevasta rakennusoikeudesta voi tehdä esimerkiksi haettavan hankkeen pääsuunnittelija.
Paperinen lupahakemus
Rakennusluvan voi edelleen hakea paperilla. Huomioithan, että paperisen hakemuksen maksuun lisätään piirustusten skannauksesta aiheutuvat maksut voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Palvelumaksuhinnaston löydät kohdasta Hinnat. Paperisena haettavan luvan liitteet tulee varmistaa hanketta ohjaavalta lupavalmistelijalta. Tälle sivulle on listattu yleensä tarvittavat lomakkeet.
Rakennuslupaa varten yleensä tarvittavat asiakirjat
Lomakkeet löydät omalta sivultaan.
Rakennuslupahakemus-/toimenpidelupahakemuslomake
Hakijoina on oltava rakennuspaikan kaikki omistajat tai haltijat, taloyhtiöissä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Luvan hakijalla tulee olla valtakirja edellä mainituilta luvan hakemiseen. Pohjan valtakirjaa varten löydät lomakkeista.
Piirustukset (pääpiirustukset)
Hakemuksen mukana toimitetaan yksi piirustussarja seläkkein sidottuina, päivättyinä ja rakennussuunnittelijan allekirjoittamina.
Teipatut asiakirjat eivät ole arkistointikelpoisia.
Pinta-alatiedot ja tilavuustiedot ryhmiteltyinä uusiin ja olemassa oleviin. Lisäksi on ilmoitetaan kerrosala, joka on laskettu ulkoseinän 250 mm:n paksuudella (rakennusoikeudellinen kerrosala).
Toimitettavat piirustukset ovat
-
asemapiirros, mittakaava 1:200 piirrettynä pohjakartalle ja asemakaavamerkinnöin; asemapiirroksessa esitetään muun ohella rakennuksen lattian ja pihan (tontin) korkeussuhteet (korkolukemat) sekä pintavesien pois johtaminen ja rakennusten mitoitettu sijainti
-
pohjapiirros 1:100 (tai 1:50), pohjapiirroksessa esitetään muun ohella vesi- ja viemärikalusteet, palo-osastot ja ilmanvaihtojärjestelyt
-
julkisivupiirustukset 1:100 julkisivumateriaalit ja korkotiedot
-
leikkauspiirustukset 1:100 (1:50)
-
rakenneleikkaus 1:20 materiaalimerkintöineen sisältäen tiedot yläpohjasta, ulkoseinästä, alapohjasta, sokkelista sekä kosteiden tilojen vesieristyksistä (rakennusvaurioiden ennaltaehkäisy)
-
hormipiirros 1:20 liittyvine rakenteineen tarvittaessa: yläpohjan ja vesikatteen leikkauskohta
-
LVI-asemapiirustus
Rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeustodistukset
-
oikeaksi todistettu jäljennös vuokrasopimuksesta (Kauppa) tai
-
oikeaksi todistettu jäljennös kauppakirjasta tai
-
jäljennös lainhuutopöytäkirjasta tai lainhuutotodistuksesta (Maanmittauslaitos)
Kartta-aineisto
- asemakaavaote ja tonttikartta/pohjakartta
- naapuriluettelo (aina), kun ilmoitetaan naapureille
- asemakaava-alueella tonttijako tulee pääosin olla tehty ja tontti merkitty tonttirekisteriin
- mikäli tonttia ei ole vielä muodostettu, tulee rakennusluvan hakijan pyytää tontin lohkomista ja rekisteröintiä kiinteistöinsinööriltä, joka antaa tästä todistuksen.
Maksullinen naapuriluettelo tilataan (Kauppapalvelu) tai Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu.yyp@ouka.fi p. 044 703 0009.
Myös kartat tilataan Kauppapalvelusta (osittain maksullinen palvelu)
Selvitys naapureille ilmoittamisesta
Tiedottaminen naapurille
- Rakennuslupahakemuksen vireille tulosta tulee pääsääntöisesti ilmoittaa kirjallisesti naapurille.
- Tiedottaminen on tarpeetonta vain, mikäli rakennushanke on vähäinen ja tiedottaminen on naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta. Tämän määrittelee lupavalmistelija.
Naapurien kuuleminen
- Mikäli rakennushanke poikkeaa asemakaavasta (esim. rakennusalan ylitys), tulee naapureita kuulla ja pyytää heiltä suostumusta/lausuntoa kyseiseen poikkeamiseen.
- Poikkeaminen on aina kirjattava naapurikuulemislomakkeeseen!
Tilastolomakkeet (RH-lomake)
RH1 Rakennushankeilmoitus jokaisesta rakennuksesta erikseen (päärakennus, erillinen autotalli jne.).
RH 2 Asuinhuoneistolomake täytetään aina uuden asunnon sekä asuinrakennusta koskevan muutostyön yhteydessä, jos asunnon pinta-ala tai huoneluku muuttuu.
RK 9 Poistumislomake täytetään vain, mikäli rakennuspaikalta puretaan rakennuksia.
Pohjatutkimus, perustamistapalausunto ja pintavaaituskartta
Korkeuslukujen tulee olla Oulun kaupungin korkeusjärjestelmään (N2000) sidottuja.
Pintavaaitus ulottuu myös tonttia ympäröiville naapuritonteille/puistoon. Rakennusvalvontaan toimitetaan pohjatutkimuksesta, pintavaaituskartasta ja perustamistapalausunnosta kopio. Alkuperäinen jää rakennuttajalle suunnittelua varten.
Rakennustöiden vastaavat työnjohtajat (VTJ), KVV- ja IV-työnjohtajan hakemuslomakkeet
VTJ = vastaava työnjohtaja
KVV =kiinteistön vesi- ja viemäröintilaitteisto
IV =kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmä
Vastaavan työnjohtajan hakemus on oltava mukana jo lupavaiheessa. Muut työnjohtajat on hyväksytettävä ennen kyseisen työn aloittamista eli on toimitettava allekirjoitettu hakemus rakennusvalvontaan. Rakennusvalvonta ilmoittaa kirjallisesti hyväksyvänsä työnjohtajan.
Vastaavien suunnittelijoiden hakemuslomakkeet
Rakennusluvassa tulee aina olla nimettynä vähintään pääsuunnittelija ja rakennussuunnittelija sekä heidän suostumus vastuutehtävään (allekirjoitus). Tiedoilla on paikka rakennuslupahakemuksessa, myös tila allekirjoitukselle. Hakemuksen voi toimittaa myös allekirjoitettuna suunnittelijailmoituksena.
Rakennuslupavaiheessa tulee toimittaa myös vastaavan rakennesuunnittelijan tiedot ja suostumus (allekirjoitus).
Energiaselvitys ja -todistus tarvittaessa
Energiaselvitys ja -todistus laaditaan kaikista uudisrakennuksista pinta-alasta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Energiatodistus on rakennuskohtainen. Rakennuksessa voi olla eri vyöhykkeitä.
Laki rakennuksen energiatodistuksesta
Maalämmön lämmöntuottolaskelma
Kun lämmitysmuotona maalämpö, merkitään asemapiirustukseen maalämpökaivon/-kentän sijaintimitat sekä 20 metrin vaikutussäde ja toimitetaan lämmöntuottolaskelma luvan liitteenä (keruupiirin mitoitus, pumppu, lämmitysenergiantarve)
Pääpiirustusten laatu
Pääpiirustusten tulee olla Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaisesti laadittu.
TopTen -rakennusalan yhteiset käytännöt on antanut ohjeen piirustusten sisällöstä: Rakennuslupahakemukseen liitettävät pääpiirustukset - rakennusvalvontojen yhteinen ohje pääpiirustusten sisällöstä
Pääpiirustukset ovat lupamenettelyä varten tarvittavat suunnitteluasiakirjat, jotka suunnittelija varmentaa allekirjoituksellaan. Suunnitelmia on noudatettava rakentamisessa. Pääpiirustusten on oltava arkistointikelpoisia (sähköiset ja paperiset piirustukset). Piirustusten on oltava A4-kerrannaisia, taiteltu ja varustettu seläkkeillä. Ensimmäisenä sivuna on nimiösivu. Lupaliitteiksi eivät käy piirustukset, jotka ovat valokuvia tai valokuvista tehtyjä pdf-tiedostoja.
Huom. Sähköisesti saapuneista lupahakemuksista tehdään sähköiset lupapäätökset ja myös piirustukset leimataan sähköisesti. Paperisia piirustuksia ei enää tarvitse toimittaa, ellei niitä erikseen pyydetä tai hakemusta ole jätetty paperisena.
Pääpiirustuksia ovat:
- asemapiirustus
- pohjapiirustus
- julkisivupiirustus
- leikkauspiirustus
- LVI-asemapiirustus
Rakennushankkeeseen ryhtyvän käytettävissä tulee olla riittävän ajoissa ja suunnittelutehtävän vaativuutta vastaavasti pätevyysvaatimukset täyttävät suunnittelijat.
Suunnittelijan tulee laatia rakentamista varten tarvittava vastuullaan oleva suunnitelma niin, että sillä voidaan osoittaa suunnittelulle ja rakentamiselle asetettujen vaatimusten täyttyminen. Suunnittelijan tulee vastuullaan olevan suunnittelutehtävän osalta
- huolehtia, että hänellä ovat käytettävissään suunnittelussa tarvittavat lähtötiedot
- laatia rakennuslupamenettelyssä tai rakennustyön aikana tarvittava oman alansa suunnitelma sekä siihen liittyvät piirustukset ja muut asiakirjat
- laatia rakennustyön aikaiset mahdolliset muutokset suunnitelmaan
- laatia rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje oman suunnittelualansa osalta sekä
- huolehtia hänelle mahdollisesti määrätystä tai aloituskokouksessa osoitetusta rakennustyön valvonnasta
- rakennuslupamenettelyssä tarvittavien pääpiirustusten laatiminen on rakennussuunnittelijan tehtävänä ja vastuulla
Asemapiirustus
Asemapiirroksessa tulee esittää mm. jäljempänä mainitut tiedot hankkeen laadun, laajuuden ja erityispiirteiden edellyttämällä tavalla ja lupa-asian käsittelyn vaatimalla tarkkuudella:
- tontin tai rakennuspaikan rajat mittoineen
- kiinteistön ja sitä rajoittavien alueiden tunnukset
- kaava-alueella korttelia/tonttia koskevat kaavamerkinnät
- kaava-alueilla kortteleiden sekä katu- ja muiden alueiden rajat sekä katujen ja teiden nimet
- lähiympäristön kiinteistöjen rajat ja korkeussuhteet riittävän laajasti tontin tai rakennuspaikan ulkopuolella (korkeusjärjestelmä N2000)
- lähiympäristön rakennukset riittävän laajasti
- tontille tai rakennuspaikalle rakennettavat sekä olevat ja/tai purettavat rakennukset ja rakennelmat
- rakennuksen etäisyys rajoista, päämitat ulkoseinien ulkopinnoista mitattuina ja kerrosluku
- rakennuksen etäisyys rantaviivasta tontin tai rakennuspaikan rajoittuessa rantaan
- korkeusluvuin ja korkeuskäyrin tontin tai rakennuspaikan kulmapisteiden, rajojen, rakennuksen nurkkapisteiden sekä piha-alueen eri kohtien suunnitellut korkeusasemat ja korkeussuhteet
- sen mukaan kuin tiedot ovat käytettävissä, viralliset ja/tai vaaitut korkeusasemat ja korkeussuhteet
- alimman viemäröidyn tason korkeusasema sekä, sen mukaan kuin tiedot ovat käytettävissä, yleisen viemärin padotuskorkeus ja vesimittarin sijainti
- vesijohdot ja viemärit kaivoineen, viemärien johtaminen kiinteistön rajalta yleiseen viemäriin
- vesihuoltolaitoksen verkoston ulkopuolisella alueella talousvesikaivon ja jätevesien käsittelylaitteiden sijainti sekä puhdistettujen jätevesien purkupaikka
- sadevesi- ja perusvesikaivot sekä pintavesien käsittely
- rakennuksen sijoittamiseen vaikuttavat kaapelikanavat ja voimajohdot
- pääsy piha-alueelle, kiinteistön jalankulkuja ajoneuvoliikennejärjestelyt sekä autopaikkajärjestelyt, pelastustiet, luiskat, portaat, tukimuurit ja aidat
- väestönsuojan uloskäynnit, maanalaiset öljysäiliöt yms., maalämpöputkisto
- kiinteistön käyttöön ja jäte- ym. huoltoon kuuluvat tilat ja rakennelmat sekä paikat piha-alueella
- säilytettävät istutukset ja puusto, poistettavat puut sekä istutettavat alueet, leikkipaikat, oleskelualueet ja autopaikat; sekä
- ranta-alueella rantaviivan käsittely ja laiturit.
Pohjapiirustus
Pohjapiirroksien ja leikkauspiirroksien tulee osoittaa asian käsittelyn vaatimalla tarkkuudella, että suunniteltu rakentaminen täyttää tilasuunnittelultaan, mitoitukseltaan sekä rakenteiden perusratkaisujen ja ominaisuuksien osalta säännösten ja hyvän rakennustavan vaatimukset.
Pohjapiirroksessa esitetään yleensä:
- rakenteet sekä niissä olevat aukot, kuilut ja roilot sekä tarvittaessa alakattojen alueet; myös vaipan ulkopuoliset ja alapohjan alaiset rakenteet ja laitteet
- ovien aukeamissuunta sekä tarvittavat kynnykset, oviaukon koko esim. 9M
- ikkunoiden koko ja mahdolliset turvalasit
- kaidekorkeudet
- portaiden etenemä ja nousu, käsijohteet; lapsiportit
- pääasialliset kiinteät kalusteet ja varusteet
- vesipisteet ja lattiakaivot, myös hiekanerotuskaivo
- huoneiden ja tilojen käyttötarkoitus sekä huonealat
- palo-osastojen rajat/osastoivien rakennusosien paloluokat
- rakennuksen ja osien (myös kuistit) päämitat; ulkomitta ja sisämitta
- lähelle rakennettaessa ulkoseinän ja tarvittaessa muiden rakenteiden etäisyys lähirakennuksista
- kerroksien ja tasojen korkeusasemat
- uloskäytävien leveydet
- porrashuoneiden, porrassyöksyjen ja tasanteiden mitoitus
- luiskien kaltevuus ja mitoitus
- liikkumis- ja toimimisesteisille soveltuvien hissien mitat/vapaa tila hissin edessä
- liikkumis- ja toimimisesteisille tarkoitettujen wc- ja pesutilojen ja eteisen mitoitus (1500 mm pyörähdysympyrä)
- Ilmanvaihdon järjestäminen, kuten tapa tai järjestelmä, jolla tulo/korvausilma ja poisto järjestetään, selostetaan piirustuksen tekstiosassa. Samoin selostetaan talousveden hankinta ja jäteveden käsittely sekä lämmityksen järjestämistapa.
- Rakennuksen/rakennuksen osan paloluokka selostetaan tarvittaessa tekstiosassa. Piirroksiin merkitään tarvittavien palopostien ja kuivanousujen paikat. Sammutusreitti maanalaisiin tiloihin merkitään tarvittaessa. Varatiet merkitään erikseen.
- Määräysten mahdollisesti edellyttämä rakennuksen vaippaan kohdistuva ääneneristävyysvaatimus esitetään ulkoseinien ja ikkunoiden osalta tarvittavassa laajuudessa.
- Asuinhuoneen koko ja ikkunan koko esitetään tarvittaessa luonnonvalon vähimmäisvaatimuksen edellyttämän koon osoittamiseksi piirroksessa tai tekstiosassa. Ikkunakoot esitetään piirroksessa tai tekstillä energiatalouden edellyttämiltä osin. Ikkunoiden avattavuus selostetaan tekstillä. Varatieikkunat merkitään erikseen, aukon koko ja ikkunan alareunan korkeus.
- Liikkumisesteisille soveltuvilla sekä käyttöturvallisuuden kannalta olennaisilla kulkuväylillä olevien tasoerojen järjestäminen piha-alueella ja sisätiloissa luiskilla ja hisseillä mitoituksineen sekä tasanteiden ja portaiden nousujen ja etenemien mitat voidaan esittää tekstiosassa tai erillisessä liikkumisesteettömyysselvityksessä.
Rakennus- vai toimenpidelupa?
Lupaa hakiessa ei ole merkitystä sillä hakeeko toimenpide- tai rakennuslupaa. Luvan hinta on sama ja käsittely etenee samalla tavalla ja tämän vuoksi eri rakennus- ja korjausprojekteihin lupaa hakiessa ei tarvitse miettiä kumpaa lupaa tulisi hakea.
Hakiessasi lupaa rakennusvalvonnan sähköisessä lupapalvelussa, ei tarvitse päättää rakennus- ja toimenpideluvan välillä vaan lupien joukosta haetaan omaa hanketta parhaiten kuvaava lupa. Järjestelmä määrittelee automaattisesti tuleeko luvasta rakennus- vai toimenpidelupa. Ero lupien välillä on voimassaoloaika, toimenpidelupa on voimassa 3 vuotta ja rakennuslupa 5 vuotta.
Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeamispäätös
Suunnittelutarveratkaisu
Rakentamista ohjataan asemakaavalla, joka määrittelee mm. alueiden käyttötarkoituksen, rakentamisen määrän ja sijoituksen. Jos alueella ei ole asemakaavaa, ennen kuin rakennuslupa voidaan myöntää tarvitaan usein suunnittelutarveratkaisu. Suunnittelutarveratkaisussa harkitaan edellytykset rakennusluvan myöntämiselle. Rakentaminen tällaisella alueelle edellyttää siis tavanomaista lupamenettelyä laajempaa harkintaa.
Lisätietoa suunnittelutarveratkaisusta Maankäyttö- ja rakennuslain pykälässä 137
Poikkeaminen
Joissain tapauksissa voidaan hakea poikkeamista asemakaavan määräyksistä. Ennen poikkeamisen hakemista tulee keskustella hakemuksen jättämisestä asemakaavoituksen lupavalmistelijoiden kanssa. Näin voidaan alustavasti määritellä kannattaako poikkeamista hakea vai edellyttääkö rakennushanke asemakaavan muutosta tai sen laatimista.
Poikkeamispäätös tarvitaan:
- lainvoimaisen asemakaavan ja jossain tapauksissa oikeusvaikutteisen yleiskaavan määräyksistä poikkeamiseen
- asemakaavan hyväksymisestä johtuvasta rakennuskiellosta poikkeamiseen
- rantavyöhykkeelle rakentamisesta alueella, jossa rakentamista ei ole määrätty kaavalla
Lisätietoa poikkeamisesta Maankäyttö- ja rakennuslain pykälässä 72 ja pykälässä 171.
Päätöksen jälkeen
Myönteisen poikkeamispäätöksen ja suunnittelutarveratkaisun jälkeen tulee hakea kahden vuoden kuluessa erikseen rakennuslupaa.
Katso myös ympäristöministeriön ohje Tarvitaanko suunnitteluratkaisu vai poikkeamispäätös?
Noudatetaanko rakentamislakia vai maankäyttö- ja rakennuslakia
Tämän sivun ohjeista ja määräyksistä osa koskee lupahakemuksia, jotka on jätetty ennen vuotta 2025 ja osa taas hakemuksia, jotka on jätetty 2025 tai myöhemmin. Mikäli määräys tai ohje koskee vain toisen ajankohdan lupia, on se merkitty tekstiin. On hankkeeseen ryhtyvän ja vastuuhenkilöiden tehtävä tiedostaa mitkä määräykset koskevat kyseistä hanketta.
Uusi rakentamislaki astuu voimaan vuoden 2025 alussa. Ennen vuotta 2025 jätetyt hankkeet suunnitellaan ja lupahakemukset hakemukset käsitellään jättämisen aikaan voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain perusteella. Näistä luvista tehtävät päätökset veloitetaan hakemisvuoden eli 2024 taksan mukaisesti, vaikka päätös tehtäisiin 2025 vuoden puolella.
Jos lupahakemus jätetään vuoden 2025 aikana, käsitellään hakemus uuden rakentamislain perusteella ja päätöksestä veloitetaan uudistettavan taksan mukaisesti.
Tarvittaessa voit tarkastaa jättämisen ajankohdan asiointipalvelun Muutoshistoria-kohdasta, jossa merkintä Lupaa haettu, kertoo hakemisen ajankohdan.