Ajankohtaista

< Takaisin

Happamat sulfaattimaat huomioitava rakentamisessa

Ennen rakennushankkeeseen ryhtymistä on rakentamisen pohjaolosuhteet selvittävä, hankkeen koon huomioiden, riittävässä laajuudessa. Tähän liittyen Oulun rakennusvalvonta haluaa muistuttaa rakentajia ja pohjatutkimuksen tekijöitä sulfaattimaiden tutkimisesta ja vaikutuksista rakentamiseen.

Joissakin kaavoissa edellytetään sulfaattimaiden ottamista huomioon, jos alueelle suunnitellaan saviseen silttiin asti ulottuvia kaivutöitä tai pohjaveden alentamista. Tällöin erityisesti tulee alueella tarkemmin selvittää sulfaattimaiden esiintyminen. Vaikutukset tulee kuitenkin ottaa huomioon, vaikka kaavamääräystä ei olisikaan. Sulfaattimaiden vaikutus on huomioitava sielläkin, missä asiaa ei ole erikseen kaavamääräyksellä esitetty.

Happamuudella on sekä ympäristövaikutuksia että korroosiovaikutuksia rakenteisiin. Huomioitavaa on se, että potentiaalisesti hapan sulfaattimaa on lähes neutraalia ennen kuivattamista. Kuivattamisen yhteydessä se muuttuu happamaksi reagoidessaan hapen kanssa. Potentiaalisesti happamia sulftaattimaita on myös Oulun alueella joten esiselvitykseen 

Lue aiheesta lisää nettisivuiltamme

GTK:n sivuilla on kartta sulfaattimaiden potentiaalisista esiintymistä

Suomen Ympäristökeskus kehittää hanketoimintana tutkimusmenetelmiä kenttäolosuhteiseen sekä ohjeita sulfaattimaiden tunnistamiseen. Aiheesta lisää Suomen ympäristökeskuksen sivuilla.

 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin viralliset ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.

Rakennusvalvonnan ilmoitukset löytyvät valitsemalla kuulutuslajiksi <rakentaminen>.

Uutiskirje

Rakennusvalvonnan uutiskirjeen voit tilata tästä linkistä. Uutiskirjeessä kerromme mm. tulevista koulutuksista ja tapahtumista sekä ajankohtaisista asioista rakentamisen alalla ja rakennusvalvonnan toiminnassa. Aiemmat uutiskirjeet voit lukea alapuolisista linkeistä. 

Uutiskirje 2/2021 22.4.2021

Uutiskirje 1/2021 11.1.2021

Uutiskirje 5/2020 21.12.2020

Uutiskirje 4/2020 2.12.2020

Uutiskirje 3/2020 3.7.2020

Uutiskirje 2/2020 25.3.2020 Tietoa rakennusvalvonnan toiminnasta pandemian aikana

Uutiskirje 1/2020 10.3.2020

 

Tietosuojaseloste