Metsä - Sanataiteen aarrearkku

Julkaistaan toukokuussa viikolla 19

Metsä – sanataiteen aarrearkku kutsuu avaamaan kirjan kannet, heittäytymään sanojen vietäväksi ja pitämään hauskaa tarinoiden, runojen ja sanataiteen maailmoissa! Aarrearkku innostaa lapsia lukemaan, kirjoittamaan, juttelemaan, keksimään ja kertomaan ihan itse!

Sanataiteen aarrearkku on suunniteltu osaksi Oulun kaupungin kulttuuripolkua ja Kirjastoreittiä. Metsä-aarrearkku on neljänsien luokkien oma sanataiteellinen kulttuurikasvatuskokonaisuus, joka sitoutuu osaksi opetussuunnitelmaa. Valveen sanataidekoulu järjestää vuosittain luokanopettajille suunnattuja koulutuksia siitä, kuinka aarrearkkuprojektin voi toteuttaa oman opetusryhmän kanssa. Aarrearkun voi varata omaan luokkaan käytyään ensin siihen liittyvän koulutuksen! Tavoitteena on, että tulevaisuudessa sanataiteen aarrearkku -projekti toteutetaan vuosittain jokaisessa oululaisessa 4. luokassa. 

Kaikki aarrearkun suuret tai pienet yksityiskohdat, paikat ja esineet ovat peräisin näiden seitsemän kirjan kansien välistä. Kuhunkin kirjaan liittyy myös kirjoittamaan innostavia ja teemaa syventäviä sanataideharjoituksia. Arkkua voi tutkia ja ihastella kokonaisuutena ja siitä voi irrottaa osia tarkempaan tarkasteluun ja käyttöön. Mukana kulkevat tietysti aina myös kaikki aarrearkun 7 kirjaa! Projektin aikana voi toimia kirjasalapoliisina ja saada selville, mikä aarrearkku lukuisista yksityiskohdista kuuluu mihinkin kirjaan!

Aarrearkun kirjat ja sanataidetehtävät

Sanataiteen aarrearkku kertoo seitsemän kotimaisen kirjan tarinoita.

Aarnio, Reeta: Maan kätkemät (Otava, 2009). 

Viidesluokkalainen Liina yrittää totutella uuteen kaupunkiin ja uuteen kouluun. Eräällä kirjastoreissulla hän löytää oven, joka johtaa aivan toisenlaiseen maailmaan. Muutamat koulun oppilaat käyvät iltaisin "taikatunneilla" ja oppivat asioita maahisista, tontuista ja veden väestä. Liinakin huomaa kuuluvansa joukkoon, jolla on kyky nähdä ja kokea asioita, joita muut ihmiset eivät näe. Tunneilla Liina tutustuu punatukkaiseen Siiriin ja ujoon Eetuun, ja pian he ovat tiivis kolmikko. Kun koulun pihalta ja tarhasta alkaa kadota lapsia, vain Liina, Siri ja Eetu ymmärtävät, että maahisilla on sormensa pelissä. Miksi ihmisten ja maahisten Rauhanomaisen rinnakkaiselon sopimusta on yhtäkkiä rikottu?

 

Frölander-Ulf, Lena: Minä, Muru ja metsä (S&S, 2016)


 

Hjelt, Marjut ja Nuutinen, Christer (kuv.): Maanväki. Totta & tarua (SKS, 2014)

Hytönen, Ville ja Penna, Virpi (kuv.): Ötökkämaan tarinat (Tammi, 2014)

Muhonen, Anne: Universumin avain (Arktinen Banaani, 2017)

Savtchenko, Julia: Salainen sienikirja – Professori Funduksen kadonneet muistiinpanot (Karisto, 2014)

Vuorio, Maria: Ison kiven juureen (Tammi, 2001)

Sanataiteen aarrearkku on ideoitu Valveen sanataidekoulussa. Sanataideopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat etsineet ja suunnitelleet aarrearkun sisällön projektissa mukana olevien seitsemän kirjan kansien sisältä sekä valmistaneet aarrearkun sanataidetehtävät.

Aarrearkku on kuvataiteilija Heidi Kestin ja lavastaja Petri Haapakosken yhdessä tekemä taideteos.

Perusopetuksen asiantuntijana aarrearkku-projektissa toimii kulttuuriyhdysopettaja Satu Jehkonen. Kirjastoalan asiantuntijoina ovat Mervi Vaara ja Elina Kauppila Oulun kaupunginkirjastosta sekä Helena Valtakorpi Oulun koulukirjastosta.