Verkkotiedon jäljillä - Tiedonhakua ja tiedon luotettavuuden arviointia
Oppimiskokonaisuus 4.-6. luokkien oppilaille
Verkkotiedon jäljillä on oppimiskokonaisuus 4.-6. luokkien oppilaille ja se löytyy Kirjastoreitti-sivustolta ja Qridi-oppimisympäristöstä. Materiaalin ovat tuottaneet Oulun kaupunginkirjasto ja Iin kirjasto.
Materiaalin taustatarinassa kuvitteellisen Kukkukallion koulun oppilaat tekevät koulun verkkolehteä ja etsivät sitä varten tietoa verkosta.
Oppimiskokonaisuutta voi käyttää missä tahansa Suomessa. E-kirjastovideossa on käytetty esimerkkinä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjastoa.
Lisenssi
CC BY-NC-SA 4.0 Nimeä - Ei kaupallinen - Jaa samoin.
Mikäli haluat kirjastossasi tai koulullasi käyttää näitä oppimiskokonaisuuksia, suosittelemme niiden käyttöä suoraan Kirjastoreitti-sivuilta esimerkiksi linkittämällä oman kirjaston tai koulun verkkosivuille. Sivuston sisältö on vapaasti käytettävissä missä tahansa.
Palautekysely oppilaille
Verkkotiedon jäljillä -oppimiskokonaisuuden palautekysely oppilaille löytyy verkosta.
Tervetuloa Kukkukalliolle!
Tervetuloa Verkkotiedon jäljillä -materiaalin tehtävien pariin. Tehtävissä kulkevat mukana Kukkukallion koulun oppilaat ja heidän verkkolehtiprojektinsa.
Kaisla, Perttu ja Saana ovat 5A-luokalla Kukkukallion alakoulussa. Heidän opettajansa nimi on Katriina.
Kukkukallion koulu on pieni, vanha koulu, joka täyttää tänä vuonna 70 vuotta! Koulu on siis perustettu viime vuosituhannella. Joidenkin koulun oppilaiden isovanhemmat ovat käyneet koulua tässä samassa rakennuksessa.
Kukkukallion koulun oppilaat ja opettajat tekevät juhlavuoden kunniaksi yhdessä koulun verkkolehden. Katriina-ope on verkkolehden päätoimittaja ja koulun oppilaat ovat toimittajia.
Seuraavien tehtäväkorttien myötä sinäkin pääset tutustumaan, millaisiin pulmiin Kaisla, Perttu ja Saana sekä heidän luokkakaverinsa törmäävät verkkolehden juttuja tehdessään. Saat itsekin tehdä tehtäviä. Tervetuloa mukaan!
A. Verkkolehdentekijät
Koulun verkkolehden juttujen kirjoittamisessa on monta vaihetta ja oppilailla on paljon opittavaa. He joutuvat ratkomaan erilaisia pulmia ja oppivat paljon tiedonhausta.
Katriina-ope saa tiedonhaun opetukseen apua kirjastosta. Kirjaston videoiden avulla oppilaat oppivat uutta mm. nettitiedonhausta ja tiedon luotettavuudesta. Sinäkin pääset katsomaan näitä videoita.
B. eKirjaston e-lehdet
Verkkolehtiä on monenlaisia. Verkkolehti voi sijaita verkkosivulla ja olla esimerkiksi blogi-tyyppinen, kuten Myllytullin koulun verkkolehti Tullin Tarinat. Kirjaston kokoelmissa on myös erilaisia verkkolehtiä. Niitä pääsee lukemaan eKirjaston kautta.
Kirjaston väki esittelee Kukkukallion koulun oppilaille heidän kokoelmassaan olevia verkkolehtiä. Verkkolehtiä pääset lukemaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla.
Katso video Youtubessa: eKirjaston e-lehdet.
C. Tiedonlähteet
Kukkukallion koulun oppilaat etsivät verkkolehden juttuja varten paljon erilaista tietoa. Niitä ihmisiä, paikkoja tai asioita, joista tietoa löydetään, kutsutaan tiedonlähteiksi. Eri asioista löytyy tietoa erilaisista tiedonlähteistä. Mieti siis aina, millaista tietoa olet hakemassa ja mistä siitä saattaisi löytyä parhaiten tietoa.
Tiedonlähteet voivat olla painettuja, sähköisiä tai henkilöitä. Erilaisia tiedonlähteitä ovat esimerkiksi:
- internet
- tietokirjat
- e-lehdet ja e-kirjat
- henkilöt
- sanomalehdet
- aikakauslehdet
- kartat
Kirjoita. Millaisia tiedonlähteitä sinä käytät?
Mikä on lähdeluettelo?
Katriina-ope kertoo Pertulle, että verkkolehteen kirjoitetaan lähdeluettelo.
Mikä on lähdeluettelo?
Lähdeluettelossa luetellaan tietoja niistä tiedonlähteistä, joista verkkolehden juttuja tehtäessä on etsitty tietoa. Esimerkiksi kirjasta kirjan nimi ja kirjailijan nimi. Lähdeluettelossa kaikki tärkeät tiedot ovat tallessa ja niitä voi vaikka jälkeenpäin tarkistaa. Lähdeluettelo liittyy myös tekijänoikeuksiin, joista tulee myöhemmin tehtäväsarjassa lisätietoa.
Katso alla oleva video.
Myös Kopiraittilan koulun sivuilta löydät kirjalliset ohjeet lähdeluettelon tekoon.
Kirjoita. Miten internetistä otettu kuva merkitään lähdeluetteloon?
Kukkukallion koulun oppilaat etsivät verkkolehden juttuja varten paljon erilaista tietoa. Niitä ihmisiä, paikkoja tai asioita, joista tietoa löydetään, kutsutaan tiedonlähteiksi. Eri asioista löytyy tietoa erilaisista tiedonlähteistä. Mieti siis aina, millaista tietoa olet hakemassa ja mistä siitä saattaisi löytyä parhaiten tietoa.
Tiedonlähteet voivat olla painettuja, sähköisiä tai henkilöitä. Erilaisia tiedonlähteitä ovat esimerkiksi:
- internet
- tietokirjat
- e-lehdet ja e-kirjat
- henkilöt
- sanomalehdet
- aikakauslehdet
- kartat
Kirjoita. Millaisia tiedonlähteitä sinä käytät?
D. Tiedonhaku netistä
Perttu ja Kaisla etsivät Katriina-open kanssa tietoa juttujen pohjaksi. Internetistä löytyy helposti paljon tietoa. Hakuja kannattaa rajata, jotta hakutuloksia ei tulisi liian paljon.
Katso alla oleva Tiedonhaku netistä -video.
Kirjoita. Mitä kahta hakusanaparia haluaisit kokeilla, jos hakisit tietoa koululaisten vapaa-ajasta?
Googlen hakutulos
Katso alla oleva video Minkä hakutuloksen valitsen?
Kaisla on saanut tehtäväkseen kirjoittaa verkkolehteen jutun Kukkukallion koulun historiasta. Aluksi hän etsii netistä tietoa koulujen historiasta.
Tutki Kaislan hakutuloksia Googlessa.
Kirjoita. Mitkä kaksi hakutulosta Kaislan kannattaisi sinun mielestäsi avata? Perustele mielipiteesi.
E. Voiko tietoon luottaa?
Kaisla, Perttu ja Saana luokkakavereineen ovat jo oppineet, että kaikkeen tietoon ei voi luottaa. Kun on löytänyt etsimänsä tiedon, täytyy miettiä, onko se totta.
He toimivat kuin tiedon salapoliisit ja arvioivat tiedon luotettavuutta:
- Tietääkö haastatteltu henkilö varmasti tästä aiheesta?
- Voiko kirjassa tai lehdessä ollut tieto olla vanhaa?
- Onko netissä oleva tieto totta?
- Vaikuttaako netissä oleva sivusto luotettavalta? He kiinnittävät huomiota nettisivustoon ja sen osoitteeseen.
Katso alla oleva Voiko tietoon luottaa? -video.
Keskustelupalstan luotettavuus
Verkkolehteen tietoa hakeva Perttu löytää netistä keskustelupalstan, jossa jutellaan Kukkukallion jalkapallokentästä.
Keskustelupalstaa lukiessa on hyvä tunnistaa, onko kyseessä mielipide vai tosiasia. Mielipide on henkilön oma näkemys jostakin asiasta. Samasta asiasta voi olla eri mieltä. Tosiasia on asian todellinen tila eli se on totta.
Lue tämän linkin takaa löytyvä keskustelupalstan keskustelu.
Kirjoita. Etsi kyseiseltä keskustelupalstalta yksi tosiasia ja yksi mielipide.
Verkkosivun osoite
Verkkosivun osoitetta kannattaa tutkia tarkemmin. Osoite kertoo sivun julkaisijan ja ylläpitäjän. Tämä on hyvä tietää, kun arvioi tiedon luotettavuutta.
Julkaisijan näkee yleensä heti osoitteen alusta. Julkaisija vaikuttaa sivun sisältöön ja siihen, miten asioita sivulla käsitellään. Ovatko siellä kerrotut asiat virallisia, tutkittuja ja tarkistettuja vai ehkä mielipiteitä ja käsityksiä?
Kukkukallion viitosluokkalaiset ovat etsineet verkkolehteen tietoa netistä. Lehtijutun kirjoittajilla on vain lista erilaisista nettiosoitteista, joiden joukosta pitäisi valita luotettavat lähteet artikkelia varten.
Valitse kirjoittajille luotettavin lähde alla olevasta listasta. Anna myös varoitusmerkki epäluotettavimmalle lähteelle.
- https://yle.fi/uutiset - Ylen uutispalvelu
- https://www.iltalehti.fi/viihde - Iltalehden viihdeuutiset
- www.eduskunta.fi - Suomen eduskunnan viralliset sivut
- https://www.hs.fi/lastenuutiset/ - Helsingin Sanomien Lasten uutiset
- https://www.suomi24.fi/ - Keskustelupalsta Suomi24
- http://kuonokirjassa.blogspot.com/ - Lukukoira Sylvin blogi
Kirjoita. Mikä on luotettavin ja epäluotettavin lähde? Perustele valintasi.
F. Tekijänoikeudet
Kukkukallion oppilaat eivät kirjoita kaikkia juhlalehden juttuja itse. Verkkolehteen laitetaan myös muiden kirjoittamia tekstejä ja tai muiden ottamia kuvia. Silloin täytyy ottaa huomioon tekijänoikeudet.
Mikä on tekijänoikeus?
Tekstin kirjoittajalla tai kuvan ottajalla on aina omiin teoksiinsa tekijänoikeus. Tekijänoikeus määritellään laissa. Se pitää ottaa huomioon ja kertoa mistä ja keneltä teksti tai kuva on peräisin. Näin tekevät myös lehteen kirjoittavat Kukkukallion oppilaat. He tutustuvat tekijänoikeuteen ja siihen, kuinka tekstien ja kuvien alkuperä merkitään. Juttuja kirjoittaessa monta kysymystä tulee mieleen.
Halutessasi voit tutustua tekijänoikeusasioihin Kopiraittilan koulun verkkosivuilla ja pelata siellä oman luokka-asteesi tekijänoikeuspeliä. Kopiraittila on oikea aarreaitta. Siellä kerrotaan tekijänoikeuksista, lähdeluetteloista ja lähdeviittauksista. Sieltä löydät vastauksia moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Voiko toisen tarinan julkaista?
Kukkukallion koulun oppilaat ovat saaneet käsiinsä nykyään yläkoulussa opiskelevan Manun koulutarinan. Oppilaat haluaisivat julkaista Manun tarinan verkkolehdessä. Nyt kun oppilaat ovat oppineet tekijänoikeuksista, he pohtivat, voidaanko Manun juttu julkaista.
Katso alla oleva Manun tarina -video.
Tutki tekijänoikeuksia Kopiraittilian koulun sivuilla: tietoa oppilaan tekijänoikeudesta.
Kirjoita. Pitäisikö Manulta kysyä lupa tekstin julkaisemiseen?
G. Kuvat ja niiden käyttö
Kukkukallion koulun oppilaat etsivät netistä kuvia verkkolehteensä. He pohtivat, saako toisten ottamia kuvia käyttää.
Kuvien ottamisessa ja käyttämisessä oppilaiden kannattaa muistaa muutama asia:
Tutki netistä löytyvää Mediataitokoulun Julkase vaan -julistetta. Etsi kuva jostakin ilmaisesta kuvapankista ja lataa se tähän tehtävään. Voit hakea esimerkiksi punaisen ruusun kuvan.
- Kuvan ottajalla on tekijänoikeus omaan kuvaansa. Kuvan käyttöön pitää olla lupa sen ottajalta.
- Kun otat kuvan vaikkapa luokassa ja julkaiset sen, tarvitset siihen luvan. Pyydä aina lupa kuvassa olevilta henkilöiltä.
- Kuvapankeissa on myös ilmaisia, vapaasti käytettäviä kuvia. Ilmaisia kuvapankkeja ovat esimerkiksi Pixabay tai Pexels.
Finna - vanhojen kuvien hakeminen
Kuinka löydät vanhoja kuvia netistä?
Katriina-ope ehdottaa, että oppilaat etsivät valokuvia entisajan lapsista. Oppilaat päättävät, että 50 vuotta vanhat kuvat 1970-luvulta ovat sopivan vanhoja. Mutta mistä niin vanhoja kuvia löytää?
Kirjastonhoitaja on vinkannut opelle Suomen kirjastojen ja museoiden yhteisen tietokannan nimeltä Finna. Sieltä löytää vanhoja valokuvia. Kirjaston opasvideon avulla 5A-luokka tutustuu kuvien hakuun Finnasta.
Katso alla oleva opastusvideo.
Etsi finna.fi-sivustolla kuva omalta kotipaikkakunnaltasi.
Onneksi olkoon!
Olet nyt käynyt koko Verkkolehdentekijät-materiaalin läpi ja tehnyt kaikki tehtävät.
Hieno suoritus!
Millaista tehtäviä oli tehdä? Käy vielä vastaamassa lyhyeen palautekyselyyn verkossa.