Muut luvat
Muita rakennusvalvonnan myöntämiä lupia on kuvattu alapuolen valikossa. Oikeanpuoleisesta valikosta pääset sähköiseen asiointipalveluun tekemään lupahakemuksen.
Rakennusluvan voimassaoloaikaa voidaan pidentää töiden aloittamista varten kaksi vuotta ja loppuun saattamista varten viranomaisen harkinnan mukaan enintään kolme vuotta kerrallaan.
Rakennuksen purkamiseen tarvitaan lupa MRL 127§ mukaisesti, purkamislupa. Uudisrakentamisen yhteydessä lupaa ei haeta erikseen.
"Rakennusta tai sen osaa ei saa ilman lupaa purkaa asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään."
Lupaa ei tarvita, jos voimassa oleva rakennuslupa, tämän lain mukainen katusuunnitelma tai yleisistä teistä annetun lain mukainen hyväksytty tiesuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista. Purkamislupaa hakiessa tulee hakea lupa myös kaikkien purettavien talousrakennusten purkamiselle.
Maankäyttö- ja rakennuslain 139§:n mukaisesti luvan myöntämisen edellytyksenä on, ettei purkaminen merkitse rakennettuun ympäristöön sisältyvien perinne-, kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä eikä haittaa kaavoituksen toteuttamista.
Purkamisluvan (rakennus tai sen osan) yhteydessä tulee selvittää ennakkoon, ettei purettava rakennus sijaitse historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokas tai alueella, jolla kulttuurihistorialliset tai maisemallisesti arvot voivat vaikuttaa purkamisluvan myöntämiseen.
Hakijan tulee aina selvittää lähtötiedot ja olla yhteydessä tarvittaessa rakennusvalvontaan.
Purkutyötä suunnitellessa tulee aina tehdä selvitys siitä miten purkumateriaalit käsitellään, hyödynnetäänkö niitä jossain ja mikä on jätteeksi jäävän materiaalin loppusijotuspaikka. Purkuluvan yhteydessä edellytetäänkin liite, jossa materiaalin määrästä sijoituksesta annetaan selvitys.
Lisätietoa purkamiseen liittyen ympäristöministeriön oppaista:
- Purkutyöt – opas ja tekijöille ja teettäjille (valtioneuvoston julkaisuarkisto)
- Purkukartoitus – opas laatijalle (valtioneuvoston julkaisuarkisto)
- Kiertotalous purkuhankkeissa – opas julkisiin hankintoihin (valtioneuvoston julkaisuarkisto)
- Purkukartoituksen raportointilomake (xlsm)
Muusta alueesta erotetun suurehkon varastointi-, pysäköinti- tai lumenläjitysalueen taikka tällaiseen verrattavan alueen rakentaminen.
Lisää tietoa lumenläjitysalueesta.
Muusta alueesta erotetun suurehkon varastointi- tai pysäköintialueen taikka tällaiseen verrattavan alueen rakentaminen.
Muut kaupunki- tai ympäristökuvaan merkittävästi ja pitkäaikaisesti vaikuttavat järjestelyt tai muutokset.
Varsinaisia rakennustöitä ei saa aloittaa ennen kuin rakennuslupapäätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen. Päätöksestä on luvan myöntäjästä riippuen 14 tai 30 päivän valitusaika. Valmistelivia töitä esim. työmaakoppien ja -aitojen asentaminen, vähäisten rakennusosien purkaminen, asbestipurku, saa aloittaa ennen valitusajan päättymistä.
Jos rakennustyöt halutaan aloittaa ennen rakennuslupapäätöksen valitusajan päättymistä, pitää rakennusluvan yhteydessä hakea aloittamisoikeus ja se on aina maksullinen. Aloittamisoikeus edellyttää vakuuden asettamista (Maankäyttö- ja rakennuslaki 144§).
Aloittamisoikeuden vakuus
Kun aloittamisoikeus on myönnetty, rakennustöitä ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin rakennusvalvontaan on toimitettu todistus asetetusta vakuudesta. Vakuus voidaan pyytää esim. vakuutusyhtiöltä tai pankilta. Vakuudessa on mainittava luvan/sitoumuksen kohde ja lupanumero, vakuussumma, vakuuden ottaja, vakuuden edunsaaja eli Oulun kaupunki, rakennusvalvonta.
Vakuuden voimassaoloaika on oltava seuraavasti : Vakuus on voimassa siihen saakka kunnes lupapäätös on lainvoimainen ja rakennusvalvonta vapauttaa vakuuden.
Hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa. MRL 144 §