Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa kaavojen ja rakentamisen säädösten noudattamista, huolehtia rakentamista ja muita toimenpiteitä koskevien lupien käsittelystä sekä niihin ja niiden mukaiseen rakentamiseen liittyvästä ennakko-ohjauksesta, neuvonnasta ja valvonnasta.
Rakennusvalvontatoimen tulee lisäksi osaltaan valvoa rakennetun ympäristön ja rakennusten kunnossapitoa ja hoitoa kuin niistä on säädetty.
Rakennusvalvontatoimi kuuluu yhdyskunta- ja ympäristöpalveluihin.
Rakennusvalvontatoimea johtaa ja sen toiminnasta vastaa rakennuslautakunta, johon kuuluu 11 kaupunginvaltuuston toimikaudekseen valitsemaa jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä.
Rakennuslautakunann kokoonpano, esityslistat ja pöytäkirjat
Toiminnan lähtökohdat
Rakennusvalvonta on viranomaistoimintaa. Sen tehtävänä on osaltaan varmistaa, että rakennettu ympäristö on terveellinen, turvallinen ja kaupunkikuvallisesti laadukas. Ennakoivan ohjauksen tavoitteena synnyttää määräysten vähimmäistasoa parempaa, kestävä rakennettua ympäristöä. Kaupunkikuvan muutokset tulee vahvistaa Oulun omaleimaisuutta ja sovittua maankäytön strategiaa.
Rakennusvalvonnassa yhdistyvät koko rakentamisen elinkaaren, kaupunkikulttuurin ja rakentamista ohjaavan lainsäädännön ajantasainen tietotaito. Se on asiantuntijaorganisaatio, joka ohjaa ja opastaa sekä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa tuottaa käytäntöön soveltuvia toimintamalleja ja tulkintoja.
Rakennusvalvonnan asiakkaita ovat rakentamiseen ryhtyvät rakennuttajat, naapurit, suunnittelijat, rakentajat sekä käyttäjät. Rakennetun ympäristön jatkuva valvonta koskettaa kaikkia kuntalaisia.
Verkottuminen
Oulun rakennusvalvonta on rakennusalan eri toimijoiden kanssa verkottunut ja alan ilmiöihin nopeasti reagoiva viranomaistaho. Oulun rakennusvalvonta tekee pitkäjännitteistä yhteistyötä verkottuen rakennusalan eri toimijoiden kanssa. Verkoston keskeisimmät toimijat ovat: muut viranomaiset, ammattirakennuttajat, pientalorakennuttajat ja peruskorjaajat, suunnittelijat, työmaaurakoitsijat, rakennusteollisuus, kauppa, ammatilliset järjestöt ja yleishyödylliset yhdistykset ja koulutus-/ tutkimuslaitokset.