Pientalorakentajat

Hyvä pientalon rakennuttaja!

Käynnistyvä rakennushanke on yksi elämänne suurimmista taloudellisista investoinneista, jossa onnistuminen ei saa olla sattumanvaraista. Laatuvalintojen tulee olla tietoisia ja harkittuja sekä niiden tulee määräytyä omista lähtökohdista. Rakentamisessa olennainen laatu on etupäässä muuta kuin näkyvien pintamateriaalien valintoja.

Oulun kaupungin Rakentajan polku on sivusto, jolta löydät keskitetysti hyödyllistä tietoa aloittaessasi pientalon rakentamista.

Oulun rakennusvalvonta ohjaa ja opastaa pientalorakentajaa pientalorakentamisen ennakko-ohjauksella, laatukoulutuksilla, laatuohjeistuksella ja laadunarviointijärjestelmillä.  Oulun rakennusvalvonnan kokonaisvaltainen laadunohjaus sisältää sekä arkkitehtonisen että teknisen laadunohjauksen.

Laadunohjauksesta saa parhaimman hyödyn osallistumalla jo ennen varsinaisen suunnittelun käynnistymistä laadunohjausiltoihin, joita järjestetään vuosittain keväällä ja syksyllä. Rakennusvalvonta suosittelee kaikille tontinsaajille ja pientalorakentajille keskimäärin neljän kuukauden työskentelyn suunnittelun ja ohjausjärjestelmän parissa ennen varsinaista rakentamisvaihetta. 

Kaavoitetuilla alueilla rakentamista ohjataan kaavan lisäksi myös rakentamistapaohjeilla. Aluekohtaiset rakentamistapaohjeet löydät Kaavat ja rakentamistapaohjeet -sivulta.

.............................................................................................

PIENRAKENTAJAPERHEEN OMAKOTITALOHANKE

Rakennusprojektin etenmisvaiheita

Rakennusprojektin etenmisvaiheita

 

 

Pientalorakentamisen määräykset ja ohjeet

Kaavoitus

Kaavoituksella ohjataan alueidenkäyttöä.

Asemakaava on yleiskaavaan pohjautuva yksityiskohtainen alueidenkäytön suunnitelma, joka luo edellytykset rakennusten, katujen ja yleisten alueiden rakentamiselle. Asemakaavat valmistelee yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden asemakaavoitus.

Asemakaavakartta-aineistoa Oulusta:

Rakentamistapaohjeet

Rakentamistapaohjeet täydentävät asemakaavan ympäristörakentamista koskevia määräyksiä ja merkintöjä. Ohje on Oulun kaupungin tontinluovutuksessa rakentajaa ja tontinhaltijaa sitova.
Rakennustapaohjeiden tarkoituksena on ohjata alueen
rakentamista siten, että alueesta muodostuu sopusuhtainen, viihtyisä ja hallittu kokonaisuus.

Omakotitalon rakentajaa ja pääsuunnittelijaa kehotetaan ottamaan yhteyttä rakennusvalvonnan tarkastusarkkitehteihin ennen rakennussuunnittelun aloittamista. 

Ohjeita

Rakennusvalvonta tarjoaa pientalorakentajille laajasti erilaisia ohjekortteja rakentamisen eri aiheisiin. Kaikki ohjeet löydät sivulta Laatukortit.

Myös rakennusvalvonnan kehittämä palvelu www.pientalonlaatu.fi auttaa pientalorakentajaa keskittämään päätöksen tekoa suunnittelu-, rakentamis- ja käyttövaiheessa oleellisiin seikkoihin, joilla oman pientalon laatu varmistetaan.

Siirry asiointipalveluun

Asiointipalvelun ohje

Rakentajan polku -sivustolla on kattava tietopaketti pientalon rakentamista tai rakennuttamista aloittaville.

Rakennusvalvonnan ammattilaispankista voit etsiä omaan hankkeeseen ammattilaisia kuten vastaavaa työnjohtajaa tai pääsuunnittelijaa.

Asiointipalvelu
luvan hakemiseen

 

Aukioloajat
ma-pe klo 8-16
(kesäkuussa pe klo 8-15)

Palvelunumerot vastaavat arkisin
ma-ke, pe klo 9-11 ja 13-15,
to 12-15

08 5584 3500 
Toimisto – yleiset kysymykset, asiointipalvelun käyttö, arkisto ja tietopalvelut

040 702 2286
Lupavalmistelu – yleiset kysymykset koskien lupahakemuksia, luvanvaraisuutta

044 703 2711
Tarkastus – katselmukset ja tekniset kysymykset

044 703 2722
Korjausrakentaminen

Lisää yhteystietoja

Uudisrakentamisen ohjaajat Oulun kaupunginosissa rakentamiseen ryhtyville

Liitteen kartassa on esitetty ohjeelliset alueet, joita eri lupavalmistelijat ohjaavat uudisrakentamisen hankkeissa. Alueen ohjaaja antaa teille ohjausta ja neuvontaa, kun alatte suunnitella rakentamista alueelle. Huomioittehan, että aluejako ei ole täydellinen ja sitova ja esim. poissaolojen ja lomien aikana alueiden hankkeita ohjaavat myös muut lupavalmistelijat. Poikkeamia voi olla myös hankekohtaisesti. Muutokset ovat mahdollisia joten suosittelemme kartan katselemista tältä sivulta, kartta päivittyy aina samaan linkkiin.