Vedeneristetyt tilat
Vedeneristettäviä tiloja ovat märkätilat.
Lattiakaivollisessa tilassa on yleensä vedeneristys ainakin lattiassa.
21.6.2021
Märkätilalla tarkoitetaan huonetilaa jonka lattiapinta on tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiina ja jonka seinäpinnoille voi käyttötarkoituksesta johtuen roiskua tai tiivistyä vettä. Märkätilaksi luokitellaan esimerkiksi kylpy- ja suihkutilaa sekä pesu- ja löylyhuone.
Märkätila on siis tila, jossa tilan suunniteltu toiminta altistaa rakenteiden pinnat säännöllisesti roiskevedelle tai toiminnasta syntyvälle kosteudelle joka tiivistyy rakenteiden pinnoille.
- Valuvalle vedelle, toistuvalle roiskevedelle tai pintaan tiivistyvälle vedelle altistuvien pintojen tai pintojen takana olevan rakenteen on oltava vedeneristetty.
- Veden roiskumista ja valumista voidaan rajoittaa erilaisilla rakenteilla, kuten suihkuseinät tai suihkukaapit. Yleensä edes umpinaiset suihkukaapit eivät estä kuitenkaan kosteuden tiivistymistä huoneen rakenteiden pinnalle, eivätkä poista lattian altistumista vedelle, joten tilassa noudatetaan märkätilan vaatimuksia.
- Märkätilan vedeneristyksen on muodostettava kokonaisuus, joka on tiivis kaikilta vedeneristetyiltä pinnoiltaan sekä niiden saumoista, läpivienneistä ja liittymistä.
- Märkätilojen vedeneristyksenä toimivan lattiapäällysteen tai lattiapäällysteen alla olevan vedeneristyksen on liityttävä vedenpitävästi seinän vedeneristykseen.
- Märkätilan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen on toimittava vedeneristyksenä tai lattiassa päällysteen alla ja seinässä pinnoitteen takana on oltava erillinen vedeneristys.
- Märkätilan kattopinnoitteen on kestettävä tilan käytöstä johtuen roiskevesiä, ajoittaista korkeaa ilman suhteellista kosteutta ja tilapäisesti esiintyvää kosteuden tiivistymistä kattopinnoille.
- Märkätilan seinärakenteiden on oltava niin jäykkiä, etteivät lämpö- ja kosteusliikkeet vaurioita märkätilan vedeneristystä tai pintarakenteita.
- Vedeneristyksen liitokset oviin ja muihin rakenteisiin on toteutettava tiiviisti.
- Märkätilojen vedeneristyksenä toimivan lattiapäällysteen tai lattiapäällysteen alla olevan vedeneristyksen on liityttävä vedenpitävästi seinän vedeneristykseen.
- Vedeneristysvaatimuksesta poikkeavista ratkaisuista säädetään myös tarkemmin asetuksella, jolloin suunnitteluratkaisulla voidaan tietyissä tapauksissa jättää vedeneriste märkätiloissa toteuttamatta mikäli muutoin voidaan osoittaa olennaisten vaatimusten täyttyminen. Tavanomainen ratkaisu on kuitenkin, että märkätilat vedeneristetään.
- Märkätilan lattiaan ei saa tehdä vesijohtojen läpivientejä. Märkätilan lattiaan saa näin ollen vesivahinkojen välttämiseksi tehdä vain viemäripisteiden läpiviennit niin, että liitokset ovat tiiviit
- Märkätilan lattian kaltevuuden on mahdollistettava veden valuminen lattiakaivoon. Vedeneristyksen ja lattiakaivon liitoksen on oltava tiivis.
Pesuhuoneesta erillisessä löylyhuoneessa muista märkätiloista poiketen vedeneristettä ei edellytetä seinissä. Tavanomainen ratkaisu on esimerkiksi sellainen, että lattian vedeneriste nostetaan seinälle ja limitetään noin 20cm korkeudella alumiinipinnoitettuun levyyn tai alumiinipaperiin. Löylyhuone verhoillaan paneleilla, joka ehkäisee roiske ja pesuveden pääsyn paneleiden alla olevaan alumiinipinnoitteeseen, jolloin alumiinipinnoite toimii vain lämpö- ja höyrynsulkuna. Löylyhuoneen seinät ja näkyvät pinnat voivat olla myös esimerkiksi massiivipuurakenteisia(huomioitava valmistajan ohjeet) jolloin lattian vedeneriste nostetaan seinälle riittävälle korkeudelle pinnoitteen tyypin valmistajan ohjeesta riippuen esimerkiksi 100 – 300 mm.
Muista rakennuksista erillisessä saunarakennuksessa vedeneristettä ei tarvita mikäli voidaan osoittaa sen tarpeettomuus suunnitteltu käyttöikä sekä käyttö- ja huolto-ohje huomioiden.
Esimerkiksi saunarakennuksen lattia voi olla rakennettu puusta mutta olennaiset rakenteet tulee suunnitella niin etteivät ne haitallisesti kastu.
Saunan jätevedet tulee johtaa viemäriin, mutta rakennustapa huomioiden ei välttämättä ole tarkoituksen mukaista käyttää hyväksyttyä lattiakaivoa.
Lattiakaivon sijaan viemäröinti voidaan järjestää myös muulla tavalla, josta on esitettävä suunnitelmat.
Tulvakynnyksellä tarkoitetaan rakenneratkaisua joka estää lattialla olevan aaltomaisesti liikkuvan tai valuvan veden pääsyn muihin tiloihin. Tulvakynnyksiä käytetään kaikissa niissä tiloissa, joissa tilan käyttötarkoituksen vuoksi lattia voi altistua vedelle ja lattiassa on lattiakaivo. Vesi ei saa valua tai siirtyä kapillaarivirtauksena märkätilasta ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin. Vedeneriste liitetään oven kynnykseen tai lattioiden tasoeron muodostavaan rakenteeseen jolla estetään veden valuminen muihin tiloihin. Tasoeron korkeus tulee olla märkätilasta katsoen vähintään 15mm, kuitenkin enintään 20mm katsontasuunnasta riippumatta.
Erillinen WC
Erillisessä WC-tilassa seinäpinnoitteet voivat sellaisia ettei niitä ole tarkoitettu pestäväksi vesipesulla ja WC tilassa ei synny suihkun tapaan jatkuvaa roiskevettä seinille, jolloin seinien vedeneriste voidaan katsoa olevan tarpeeton.
Tavanomainen ratkaisu asunnon erillisessä WC tilassa on esimerkiksi sellainen että seinät ovat maalattu maalilla joka kestää puhdistuksen kostealla liinalla ja lattiassa on laatoitus. Lattiassa on märkätilan tapaan vedeneristys nostettuna (pinnoitteesta riippuen) riittävällä tavalla huoneen seinille sekä lattian kallistukset joka mahdollistaa veden valumisen lattiakaivoon. Käsienpesualtaan sekä pidesuihkun roiskevesialueella suositellaan myös seinissä kosteussulkua, vedeneristettä tai muuta riittävän tiivistä pintaa joka estää satunnaisesti roiskuvan veden imeytymisen .
Lattiakaivottamassa, muussa kuin yleisessä käytössä olevassa WC-tilassa, lattian vedeneristys voidaan myös osoittaa tarpeettomaksi, joka mahdollistaa myös yksityiskäytössä olevan kuivan WC tilan rakentamisen esimerkiksi puupintaisena. Asian suhteen tulee kuitenkin harkita esimerkiksi tilan puhtaanapitoa, jolloin rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeessa tulee esittää keinot myös puhtaudenpidollisesti.
Yleinen WC
Yleiseen käyttöön tarkoitettu WC tila varustetaan lattiakaivolla ja vedeneristyksellä. Tyypillisesti usean WC istuimen tilat varustetaan siivousvesipisteellä, johon voi liittää vesiletkun.
Teknisessä tilassa jossa on vesivuodon mahdollisuus ja paikassa jossa kiinteistön vesimittari on, tulee olla lattiakaivo sekä tarkoitukseen soveltuva vedeneriste lattiassa nostettuna riittävästi seinille. Teknisen ja vesimittarillisen tilan lattian vedeneriste voidaan korvata myös tarkoitukseen soveltuvalla vettä pidättävällä pinnoitteella tai muulla keinoin jos voidaan osoittaa ettei lattian kastumisesta ole haittaa ja lattiarakenne pääsee kuivumaan. Laitteistosta mahdollisesti tuleva vuoto ja kondenssivesi tulee kuitenkin ohjata näkyviin, joten yleensä on helpointa käyttää lattiassa kauttaaltaan seinille nostettua vedeneristettä tai muuta vastaavaa pinnoitetta joka estää veden pääsyn lattian ja ympäröiviin rakenteisiin sekä kestää lattiaan kohdistuvat muut käytön edellyttämät kuormitukset. Vaatimus koskee myös vesiputketonta teknistä tilaa joka toimii ilmanvaihtokonehuoneena.
Pesutupa varustetaan lattiakaivolla sekä seinille nostetulla lattian vedeneristyksellä.
Yhden talouden käytössä olevan kodinhoitohuoneen sekä keittiön lattia tulee vedeneristää mikäli lattiassa on kaivo. Lattiakaivottomassa huoneessa tulee ottaa huomioon kodinkoneiden sekä muiden vesijohtojen ja laitteiden vuodon ohjautuminen näkyviin. Tyypillinen ratkaisu lattiakaivottomassa keittiössä ja kodinhoitohuoneessa on käyttää allaskaapissa tai koko kaapiston alla tiivistä pinnoitetta joka ohjaa vuodon näkyviin. Samoin myös muut laitteet jossa on vuodon tai kondenssiveden mahdollisuus varustetaan vesitiiviillä rakenteella joka ohjaa veden näkyviin.
Autotallit varustetaan yleensä lattiakaivolla. Lattiakaivollisen autotallin lattia vedeneristetään tai pinnoitteena käytetään vedeneristeen tapaan toimivaa tarkoitukseen soveltuvaa tuotetta. Vedeneristysvaatimuksesta poikkeavan ratkaisun suunnittelusta säädetään myös tarkemmin asetuksella, jolloin tietyissä tapauksissa vedeneriste voidaan osoittaa tarpeettomaksi.
Pienen autotallin viemäröinti varustetaan CE merkityllä luokan 2 öljyn- ja kiintoaineen erottimella mikäli toiminnasta johtuen öljyä tai hiekkaa voi joutua viemäriin (esimerkikiksi auton tai muiden laitteiden pesu). Autotallit joissa ei ole pesuun tarkoitettua vesipistettä, voidaan varustaa lattiakaivossa olevalla erottimella jonka tarkoitus on estää vahinkotilanteessa öljyn pääsy viemäriin sekä auton sulamisvesien mukana tulevien kiintoaineinen pääsy viemäriin. Pienessä autotallisssa voidaan myös käyttää kaivon kantena mitoituskuormituksesta poikkeavaa ratkaisua, mikäli kuormituksen kohdentuminen kaivon kanteen on estetty(esimerkiksi pienessä autotallissa tila voi olla sellainen, ettei auton renkaan kuormitus voi kohdistua kaivon kanteen) Suuret autotallit(kuten parkkihallit) varustetaan lattiakaivoin sekä erottimin huomioiden käytön ja käyttötarkoituksen auheuttamat kuormitukset.
Pesukone voidaan liittää kiinteästi pesualtaan viemäröintirenkaaseen tai erillisellä kytkentäviemärillä lattiakaivoon. Erillisellä kytkentäviemärillä tarkoitetaan ettei samaan kytkentäviemäriin saa tehdä haaroituksia (esimerkiksi vesilukolliseen kaivoon liitetty kuivakaivo tai kondenssivesiputki ei saa olla haaroitettu pesukoneen kytkentäviemäristä, vaan ne on tuotava omana kytkentänään vesilukolliselle lattiakaivolle). Samaan lattiakaivoon saa yhdistää enintään kaksi kuivakaivoa, joiden tulee olla enintään kolmen metrin etäisyydellä vesilukollisesta lattiakaivosta.
Pesuallasta ei saa viemäröidä kuivakaivoon ellei kytkentäviemäriä, vesilukollista lattiakaivoa sekä kuivakaivoa ole erikseen tarkoitettu, mitoitettu ja asennettu sitä käyttöä varten. Pesuallas voidaan viemäröidä pinta-asennuksena vesilukolliseen kaivoon mitoituksen niin salliessa, mutta asiassa tulee ottaa huomioon muiden vaatimusten lisäksi esimerkiksi pesuaineiden vaahtoutuminen ja sitä kautta lattian likaantuminen kaivon ympäriltä.
Lattiakaivoista ei ole annettu yhdenmukaista eurooppalaista standardia, joten olennaisten teknisten vaatimusten täyttymistä ei ole mahdollista todentaa CE-merkinnällä. Vaatimukset lattiakaivoista on annettu asetuksella 483/2019. Lattiakaivot ovat tyypillisesti tyyppihyväksyttyjä, joista valmistaja on antanut erikseen ohjeet vedeneristeen liittämiseksi luotettavalla tavalla. Ilman hyväksyntätodistusta käytettävistä lattiakaivoista on esitettävä rakennusvalvontaan sekä rakennushankkeeseen ryhtyvälle selvitys olennaisten teknisten vaatimusten täyttymisestä. Myös hyväksyttyjen tuotteiden osalta selvitys tulee esittää pyydettäessä.
Lainsäädäntö ja määräykset
Suomen rakentamismääräyskokoelman Terveellisyys-osio
782/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta
Perustelumuistio asetukseen 782/2017
814/2020 Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista annetun ympäristöministeriön asetuksen 2 ja 10 §:n muuttamisesta
Ohje